Pedago ry:n ohjesäännöt

Pedago ry:n ohjesääntö luottamustehtäviin hakemisesta on hyväksytty yhdistyksen ylimääräisessä kokouksessa 16.5.2024 ja ohjesääntö juhlanauhasta ja ansiomerkeistä on hyväksytty yhdistyksen kokouksessa 5.4.2023. 

Ohjesäännöt luottamustehtäviin hakemiseen

Hallitushaku


Hallitus valitaan yhdistyksen syyskokouksessa henkilövaalilla eli jos hakijoita on enemmän kuin yksi, suoritetaan suljettu äänestys.

 

Yhdistyksen kokoukseen osallistuminen edellyttää voimassa olevaa yhdistyksen jäsenyyttä.

 

Jokainen yhdistyksen varsinainen jäsen voi asettua ehdolle ja hänellä on käytössään yksi ääni. 

 

Yhdistyksen sääntöjen mukaisesti syyskokouksessa valitaan puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja 5-12 hallituksen jäsentä, joista vähintään kolme (3) on ensimmäisen vuosikurssin jäseniä. 

 

5§ Hakuprosessi

  1. Syyskokouksen ajankohdasta tiedotetaan jäsenistöä vähintään kuukautta ennen.
  2. Hallituksen ehdokasasettelu tapahtuu syyskokouksessa, jota ennen tarjotaan mahdollisuus esitellä itsensä ennen syyskokousta. 
  3. Lopullinen ehdolle asettuminen tapahtuu syyskokouksessa.

6§ Ehdolle asettuminen ja tehtävään valinta

  1. Hakija ei voi itse asettua ehdolle, vaan toisen jäsenen on ehdotettava hakijaa. Esimerkiksi: Henkilö A ehdottaa henkilö B hallituksen jäseneksi.
  2. Ehdolle asetutaan seuraavassa järjestyksessä: 
    1. puheenjohtaja
    2. varapuheenjohtaja
    3. hallituksen jäsenet (ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden kiintiö)
    4. hallituksen jäsenet.
  3. Ehdolle asettumisen jälkeen, puheenjohtaja- ja varapuheenjohtajaehdokkailla on kolme minuuttia (3 min) ja muilla ehdokkailla on kaksi minuuttia (2 min) aikaa pitää puheenvuoro. Puheenjohtaja- ja varapuheenjohtajaehdokkaille voidaan pitää kannatuspuheenvuorot (2 min).
  4. Jos hakijoita on enemmän kuin yksi, suoritetaan suljettu äänestys. Äänten jakautuessa tasan, arpa ratkaisee. 

Toimihenkilöhaku

 

Pedago ry:n toimihenkilöllä tulee olla voimassaoleva yhdistyksen jäsenyys.

 

Toimihenkilöllä on sääntöjen mukainen puheoikeus Pedago ry:n hallituksen kokouksissa.

 

3§ Hakuprosessi

  1. Hallituksen tulee ilmoittaa toimihenkilöhausta vähintään kuukautta ennen hakuajan päättymistä hallituksen valitseman viestintäkanavan kautta.
  2. Hakuajasta, -tavasta ja mahdollisista hakukriteereistä tulee ilmoittaa toimihenkilöhaun yhteydessä.
  3. Hakuaika päättyy siihen yhdistyksen kokoukseen joka on haun yhteydessä ilmoitettu.
  4. Mikäli hakuajan päättyessä hakijoita ei ole, jää pesti jatkuvaan hakuun ja hallitus voi valita toimihenkilön kyseiseen pestiin.
  5. Ehdolle voi asettua hakuajan aikana hallituksen määrittämällä tavalla.

4§ Valintaprosessi

  1. Yhdistyksen kokoukseen osallistuminen edellyttää voimassa olevaa yhdistyksen jäsenyyttä.
  2. Jokainen yhdistyksen varsinainen jäsen voi asettua ehdolle ja hänellä on käytössään yksi ääni. 
  3. Yksi henkilö voi hakea ja tulla valituksi useampaan tehtävään.
  4. Toimihenkilöiden äänestäminen suoritetaan pestikohtaisesti. Jos hakijoita on enemmän kuin yksi, suoritetaan suljettu äänestys.

Fuksitoimikuntaan haku

 

Fuksitoimikunnan toimikausi on lokakuusta lokakuuhun.

 

Uusi fuksitoimikunta valitaan syyskuun aikana fuksitoimikunnan kokouksessa, josta ilmoitetaan vähintään kahta viikkoa ennen kokousta. Kokouksessa läsnäolo-, puhe- ja äänioikeus on vain kaikilla Jyväskylän yliopistossa kyseisenä syksynä aloittaneilla luokanopettajaopiskelijoilla ja läsnäolo- ja puheoikeus kuluvan kauden fuksitoimikunnan jäsenillä.'

 

Fuksitoimikuntaan voi hakea vain Jyväskylän yliopistossa kyseisenä syksynä aloittanut luokanopettajaopiskelija. Fuksitoimikunnan edustajalla tulee olla voimassa Pedago ry yhdistyksen jäsenyys. 

 

Fuksitoimikuntaan kuuluu puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä 6-10 jäsentä. Uusi fuksitoimikunta järjestäytyy ensimmäisessä kokouksessaan, jonka pöytäkirjan tähän järjestäytymiskokoukseen laatii vanhan fuksitoimikunnan puheenjohtaja.'

 

Fuksitoimikunnassa tulee olla edustaja kullekin Opettajankoulutuslaitoksen kyseisen vuosikurssin kotiryhmälle tai sitä vastaavalle ryhmälle.

 

6§ Valintaprosessi

  1. Ehdolle fuksitoimikuntaan asetutaan fuksitoimikunnan kokouksessa.
  2. Hakijat asettuvat ehdolle ensin oman kotiryhmänsä kiintiössä.
  3. Jos ehdokkaita kussakin kotiryhmäkiintiössä on enemmän kuin yksi, on jokaisella ehdokkaalla kaksi minuuttia (2 min) aikaa pitää puheenvuoro ennen äänestystä.
  4. Kotiryhmäkiintiöäänestys suoritetaan suljetulla lippuäänestyksellä. Tasatilanteessa arpa ratkaisee.
  5. Kunkin kotiryhmän ehdokkaista eniten ääniä saanut valitaan edustamaan kyseistä kotiryhmää.
  6. Mikäli jostain kotiryhmästä ei ole ehdokasta, paikka menee yleiseen äänestykseen ja kyseiselle kotiryhmälle nimitetään edustaja fuksitoimikunnan järjestäytymiskokouksessa. 
  7. Mikäli kotiryhmäkiintiöiden jälkeen fuksitoimikuntaan jää vapaita edustuspaikkoja, suoritetaan yleinen äänestys. Yleisessä äänestyksessä voi asettua ehdolle kotiryhmästä riippumatta. 
  8. Jos ehdokkaita yleisessä haussa on enemmän kuin yksi, on jokaisella ehdokkaalla kaksi minuuttia (2 min) aikaa pitää puheenvuoro ennen äänestystä.
  9. Yleinen äänestys suoritetaan suljetulla lippuäänestyksellä. Tasatilanteessa arpa ratkaisee.
  10. Yleisessä haussa eniten ääniä saaneet edustajat valitaan fuksitoimikuntaan.

Ohjesääntö 2: Juhlanauha ja ansiomerkki

Yleistä


1 § Tässä ohjesäännössä säädetään ainejärjestö Pedago ry:n juhlanauhan, hallituspinssin sekä ansiomitalin myöntämisen perusteista ja käytännöistä. Ohjesääntöä voidaan muuttaa yhdistyksen kokouksessa yksinkertaisella äänten enemmistöllä ja se astuu voimaan heti päätöksen jälkeen.


Yhdistyksen juhlanauha


2 § Yhdistyksellä on käytössä juhlanauha, jota käytetään akateemisissa juhlatilaisuuksissa sekä yhdistystä edustettaessa. Juhlanauhaa käytettäessä tulee pukeutumisen olla tilaisuuden ja nauhan arvolle sopivaa.

3 § Juhlanauha on 30 millimetriä leveä nauha, joka on symmetrinen keskiviivan suhteen. Nauhan pohjaväri on punainen ja nauhassa on reunoissa 1mm leveät valkoiset raidat, sekä keskellä 5mm leveä valkoinen raita.

4 § Jokaisella Pedago ry:n jäsenellä on oikeus lunastaa juhlanauha itselleen. Nauhan käyttöoikeus säilyy yhdistyksestä eroamisen jälkeen. 

5 § Nauhaa kannetaan puvun kanssa siten, että se kulkee olkapäältä rinnan yli vasemmalle. Nauhaa kannetaan juhlapuvussa liivin alla ja arkipuvussa liivin ja solmion päällä. Nauhaa kannetaan iltapuvussa ruusukkeena vasemmalla puolella rintaa. Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa.

6 § Pedago ry:n juhlanauhan kanssa saa kantaa myös muuta juhlanauhaa. Käytettäessä nauhaa yhdessä muun juhlanauhan kanssa tulee Pedago ry:n nauhan kulkea ylempänä yhdistyksen omissa tilaisuuksissa.



Hallituspinssi


7 § Hallituspinssi ja ainejärjestönauha myönnetään kaikille Pedago ry:n hallituksessa toimiville henkilöille heidän hallituskautensa alussa. Pinssi voidaan myöntää yhdelle henkilölle ainoastaan kerran, vaikka hän toimisi useana vuonna Pedago ry:n hallituksissa.

8 § Yhdistyksen hallituksen on pidettävä kirjaa hallituspinssien saajista ja myöntämisajankohdasta.

9 § Hallituspinssiä käytetään akateemisissa juhlissa sekä muissa merkin arvolle sopivissa tilaisuuksissa tai yhdistyksen omissa pukujuhlissa. Hallituspinssiä kannetaan ainejärjestön juhlanauhassa, puvun rintataskun käänteessä tai puvun vasemmassa miehustassa.

10 § Hallituspinssi on hopeinen Pedago ry:n logo. Hallituspinssin koko on noin 15mm.


Ansiomitali


11 § Ansiomitalin myöntämisestä päättää yhdistyksen hallitus. Ansiomerkki myönnetään yhdistyksen hallituksen enemmistön päätöksellä. Yhdistyksen jäsenet voivat perustellen ehdottaa ansiomitalin saajaa.

12 § Ansiomitali voidaan myöntää henkilölle, joka on pyyteettömästi toiminut yhdistyksen hyväksi tai edistänyt sen tarkoitusta. Ansiomitalin myöntämisen perusteena voi olla esimerkiksi:

  • Henkilö on toiminnallaan edesauttanut yhdistyksen kehittymistä ja arvokkuutta.
  • Henkilö on edistänyt toiminnallaan yhdistyksen yhteisöllisyyttä sekä yhteenkuuluvuutta.
  • Henkilö on luottamustehtävissään tehnyt ahkeraa ja kunnianhimoista työtä kaikkien yhteisön jäsenten hyväksi.

13 § Myönnetyt ansiomitalit luovutetaan yhdistyksen vuosijuhlassa tai hallituksen päätöksestä muussa mitalin arvolle sopivassa tilaisuudessa.

14 § Yhdistyksen hallituksen on pidettävä kirjaa ansiomitalien saajista ja myöntämisajankohdasta. Myöntämisperusteet tulee yksilöidä ja arkistoida.

15 § Ansiomitaleja voidaan myöntää vuoden aikana korkeintaan kolme (3) kappaletta, pois lukien yhdistyksen täyttäessä tasavuosikymmeniä, jolloin mitaleja voidaan myöntää poikkeuksellisesti enemmän. Ansiomitali voidaan myöntää samalle henkilölle korkeintaan kerran.

16 § Ansiomitalia käytetään akateemisissa juhlissa sekä muissa mitalin arvolle sopivissa tilaisuuksissa. Ansiomitalia kannetaan vasemmalla puolella rintaa.

17 § Ansiomitali on väriltään kultainen ja kooltaan noin  32 mm. Ansiomitalin nauha on sama kuin yhdistyksen juhlanauha.